Separator don't make ejection

A place to exchanges questions and ideas of a technical / procedural nature. Go ahead, try to stomp us !
hatem711
Bilge Dweller
Posts: 2
Joined: Fri Jun 14, 2013 6:34 pm

Separator don't make ejection

Postby hatem711 » Fri Aug 30, 2013 7:28 pm

We have on board a Westfalia GEA OSD6 D.O. separator. The problem that he is working normally before but now when I joined the vessel I found that he is not flushing only with High pressure of water. So every time I have to increase pressure of water in the hydrophore till 4.5 bar that he can make ejection. Before with 3 bar he is working perfectly!!
I changed already all O-rings but still same problem.
I need your help if somebody have any idea.
Thank you in advance.

User avatar
JK
Enduring Contributor
Posts: 2697
Joined: Tue Sep 04, 2007 2:29 am
Currently located: East Coast, Canada

Re: Separator don't make ejection

Postby JK » Sat Aug 31, 2013 2:53 am

Welcome to the Forum.
It's been over 20 years since I last laid a hand on a Westfalia, so I am sadly going to be no help.
I am sure someone will be along who has more extensive experience though!

User avatar
The Dieselduck
Administrator
Posts: 2749
Joined: Sun Jul 22, 2007 1:41 pm
Currently located: Nanaimo, British Columbia, Canada (West Coast of Canada)

Re: Separator don't make ejection

Postby The Dieselduck » Sat Aug 31, 2013 8:55 am

Weve had numerous discussion on here about separators in the past with ample trouble shootign tips, use the search feature for them.

My tip would be - check the hydrophore supply line to the separator, look for a clogged strainer / filter. They can be easily overlooked.
Martin Leduc
Certified Marine Engineer and Webmaster
Martin's Marine Engineering Page
http://www.dieselduck.net

DJB
Bilge Dweller
Posts: 4
Joined: Sat Aug 24, 2013 3:15 pm

Re: Separator don't make ejection

Postby DJB » Sat Aug 31, 2013 3:02 pm

The Westfalias on my last vessel were a constant source of frustration, we had simular problems however I was not directly involved. I would suggest that you have a close look at the drawings as there are some not so obvious o-rings that will cause you grief as it did for us. I wish I could be more precise however not being the hands on guy and after a couple of years the exact position of the o-ring eludes me.

dieselbike
Bilge Dweller
Posts: 3
Joined: Wed Sep 11, 2013 6:55 pm

Re: Separator don't make ejection

Postby dieselbike » Thu Sep 12, 2013 11:29 am

Hello

I have just joined this forum for the main reason that i see you are having trouble with your osd 6 DO purifier. We have onboard the same models and had coutless problems with them, they are now running perfect.

I see you have changed all o rings which is a start,

I reckon your next step is to clean the 2 strainers in the water operation block after this i think the problem will be fixed.

If not then make sure the pilot hole on the anular piston is completely clean?

For these purifies to shoot properly they must have at least 2 bar water pressure 1800l/h when the valve is open on the water block

Let me know how you get on?

cheers

islandvisitor
Bilge Dweller
Posts: 2
Joined: Tue May 07, 2013 10:38 am

Re: Separator don't make ejection

Postby islandvisitor » Fri Sep 13, 2013 10:14 am

dieselbike wrote:Hello


I reckon your next step is to clean the 2 strainers in the water operation block after this i think the problem will be fixed.


cheers

first strainer is on the bottom of water pressure regulating valve - not marked and never mentioned in the manual
second y-strainer before solenoid block

we also had problem with rusty water supply pipe, there was pressure on local gauge but when solenoids opened there was not enough water and pressure would drop to almost 0 - had to put a hose from buffer tank to purifiers for testing - with open valve pressure is at least 2 bars like dieselbike mentioned

Alfa Laval purifiers have simple test to check quantity of water with a bucket....

User avatar
JK
Enduring Contributor
Posts: 2697
Joined: Tue Sep 04, 2007 2:29 am
Currently located: East Coast, Canada

Re: Separator don't make ejection

Postby JK » Fri Sep 13, 2013 12:16 pm

Thanks dieselbike and Islandvisitor for your contribution.
We hope that you will make a habit of contributing, active engineers are very welcomed!!


Return to “The Workshop”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests